Fotbollens historia

Få sporter kan konkurrera med fotboll om epitetet folksport. Över hela världen är fotboll en älskad sport, både att se på och utöva. Men hur och när fångade fotbollen våra hjärtan? Här kommer en liten historielektion om hur fotbollen blev så stor.

Faktum är att det är oklart vart fotbollen egentligen kom ifrån, men den äldsta dokumentationen om fotboll kommer föga förvånande från Kina och 400 f.kr. Själva fotbollarna var gjorda av läder och fyllda med fjädrar, men på många andra sätt så var sporten lik den fotboll som spelas idag. Några hundra år efter Kristus kan man också se att fotboll spelades i syd- och central Amerika. Faktum är att den spelades på liv och död, ordagrant. Det förlorande laget offrades till gudarna, så det som säger att fotboll inte är blodigt allvar vet inte vad den talar om.

Från 13- och 1400 talet finns det tydliga bevis på att fotboll spelades i södra Europa och under 1500 talet började fotboll att utövad i de större universitetsstäderna såsom Cambridge i England. 1885 spelades den första större landskampen i fotboll och det var som vi vet bara början.