Fotbollsprofiler Från Göteborg

Gamla UlleviFotbollstraditionen i Göteborg med omnejd har alltid varit stark med lag som bland andra IFK Göteborg vilka har hela 18 SM-guld, BK Häcken, som i skrivande stund är bästa lag i stan, samt tidigare allsvenska lag som Örgryte IS, GAIS samt Västra Frölunda.

Genom åren har givetvis också Göteborg producerat en rad kända fotbollsprofiler. Nedan tittar vi dock bara närmare på ett par Göteborgspojkar som slagit igenom stort på fotbollsplanen.

Gunnar Gren

Majornas store son, Gunnar Gren, är kanske den mest framgångsrike fotbollsspelaren från Göteborg genom alla tider. Karriären inledde han i Gårda BK innan han år 1941 tog steget vidare till storklubben IFK Göteborg. Där blev det totalt åtta säsonger innan han blev proffs i italienska AC Milan.

Det var just i Milan som han tillsammans med Nils Liedholm och Gunnar Norddahl bildade den fruktade anfallstrion Gre-No-Li. Det var också här han fick smeknamnet ”Il professore”, professorn. Förutom i Milan blev det även spel i både Fiorentina och Genua innan karriären avslutades på hemmaplan i Örgryte IS.

Förutom en framgångsrik karriär inom klubbfotbollen var Gunnar Gren också med och vann OS-guld i London 1948 samt det historiska VM-silvret på hemmaplan 1958. Han var också den förste att tilldelas Guldbollen år 1946.

Glenn Hysén

Näst efter Gunnar Gren är det mycket möjligt att Glenn Hysén är den fotbollsspelare från Göteborg som gjort största avtryck. Karriären inleddes i IF Warta innan han som 18-åring värvade till IFK Göteborg där han bland annat var med och vann UEFA-cupen 1982.

Året därpå tog Hysén steget ut i Europa för spel holländska PSV Eindhoven. Efter ett par år återvände han dock till IFK Göteborg innan det återigen var dags att prova på proffslivet, denna gång i Fiorentina och sedermera också Liverpool. Efter tre säsonger i Liverpool avslutades karriären med ett par års spel i GAIS.