Viktigt med rätt fotbollskor

Oavsett vilket underlag man ska spela på är det viktigt att ha rätt typ av fotbollsskor. Modellerna skiljer sig beroende på om de är till för att spelas på underlagen gräs, konstgräs eller grus. Fotbollsskor är oftast gjorda av läder eller syntetiskt material. Skon ska kännas bekväm och ha en passform som stämmer överens med dina fötter.

973212-football-player-with-a-soccerball-on-soccer-pitch

Olika skor för olika underlag

Om man spelar på grus kan det vara bra att använda en sko med små dobbar som ger bra grepp. De traditionella fotbollsskorna med större dobbar använd för spel på gräs. De är inte emellertid inte lika slitstarka som skor för grusplanen.

För spel på gräs och mjukare underlag är det fördelaktigt med lite längre och större dobbar. Större dobbar ger bättre grepp, underlättar acceleration, sidoförflyttningar och finter. Skruvdobbar kan man använda om det har regnat på planen för att få extra grepp om gräset. I juniorfotboll kan det vara reglerat huruvida spelarna får använda skruvdobbar eller inte.

Perfekt passform är viktigt

Fotbollsskor som är gjorda i läder skiljer sig i flera avseenden från skor gjorda av syntet. En sak som utmärker läderskorna åt är passformen. Många upplever att en fotbollssko som är gjord av skinn har en bättre förmåga att passa fotens former än en sko som är gjord av syntet. För att hålla skorna i sitt bästa skick är det viktigt att vårda dem. Efter att man använt skorna ska man rengöra och smörja in dem inför nästa användningstillfälle.

Vill man istället använda en sko gjord i syntetmaterial ska man tänka på att den inte töjer sig på samma sätt som en skinnsko. För att undvika skador är det viktigt att vara försiktig och att börja lugnt när man använder nya fotbollsskor. Vänj in dina fötter under några träningspass så att allt känns bra inför din nästa match.